CZIPSY Z POKRZYW

Z serii: smaki z natury..

Czipsy z pokrzyw (nie do kupienia w żadnym sklepie ale bardzo łatwe do samodzielnego przyrządzenia;).

Na czipsy najlepiej nadadzą się młode listki młodych roślin (tych najniższych i najjaśniejszych) lub same czubki wysokich i wyrośniętych.. zrywaj pokrzywy rosnące dziko i jak najdalej od drogi i zawsze w rękawiczkach.. czipsy z pokrzyw są bardzo dobrym powodem by znowu iść do lasu przecież;)

PRZEPIS:

1. Oderwij listki, opłucz i zalej wrzątkiem na minutę, przelej zimną wodą na durszlaku i osusz delikatnie papierowym ręcznikiem..

2. W rondelku lub na patelni rozgrzej olej i wrzucaj listki bardzo małymi partiami (UWAGA na mocne pryskanie i skwierczenie!) i smaż kilkanaście sekund aż staną się chrupiące i „czipsowate”..

3. Czipsy wykładaj na ręcznik papierowy, porządnie posól (możesz dodać paprykę;) i przełóż do miseczki.. Zaskakujących wrażeń smakowych!

#laswnas

nor